Pieczone ziemniaki nadziane twarożkiem i wędzonym łososiem

Prosty pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Pieczone ziemniaki, wypełnione koperkowym twarożkiem z wędzonym łososiem i rzodkiewką. Niby prosto, a jak smacznie!

Na blogu jest też pyszna wersja na ziemniaki z serkiem i tuńczykiem. Spróbujcie i takich ziemniaków 🙂

  • 6 większych ziemniaków
  • 1 i 1/2 op. serka typu Almette (u mnie śmietankowy)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 op. wędzonego na zimno łososia
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy. Nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około godzinę (do miękkości ziemniaków).


Łososia kroimy na mniejsze kawałki.

Rzodkiewkę kroimy na półplasterki.

Koperek drobno siekamy.

Serek kanapkowy wykładamy do miski. Łączymy z kwaśną śmietaną, łososiem, rzodkiewką i koperkiem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Upieczone ziemniaki rozwijamy z folii, nacinamy przez środek (lub na krzyż). Delikatnie rozszerzamy. W nacięcie, po lekkim przestudzeniu, nakładamy sporą porcję serka z łososiem i dodatkami. Podajemy od razu.