Warzywa zapiekane z fetą
Warzywa z piekarnika zawsze spoko. Zwłaszcza jeśli wśród nich znajduje się duża ilość papryki i pieczone ziemniaki.
Tutaj mamy pieczoną paprykę, cukinię, cebulę, ziemniaki oraz pomidorki koktajlowe. Jeden smak lepszy od drugiego. No ja uwielbiam. Do tego słona feta, która po zapieczeniu nabiera zupełnie innej konsystencji. Mogłabym zjeść całą zawartość takiego naczynia 😉
- kilka małych, młodych ziemniaków
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1-2 żółte papryki
- 3 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe na gałązce
- 1 op. sera feta/może być też favita
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy do warzyw lub mieszanka suszonego oregano, bazylii, tymianku
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy przez około 5-8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół (jeśli jest większa/stara, można za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne), następnie kroimy na większe kawałki.
Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na większe kawałki.
Cebule kroimy w ósemki.
Czosnek obieramy.
Warzywa rozkładamy na blaszce z wyposażenia piekarnika lub w większym naczyniu żaroodpornym.
Fetę kroimy w dużą kostkę. Dodajemy na blaszkę z warzywami.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Polewamy wszystkie składniki.
Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około godzinę. Na około 10-15 minut przed końcem dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych.
Podajemy na ciepło.
Fajna kompozycja smaków. To jest coś dla mnie, zdecydowanie. 🙂
no ja też muszę spróbować. Bo wygląda znakomicie
fajne danie proste i pyszne
Wyglądaja ślicznie i bardzo smacznie – z chęcią bym coś takiego spróbował. Jednak koszty pewnie z wyższej półki
Koszty z wyzszej połki ? ziemniaki i cukinia ? toż to przepis z samych warzyw 😀
Samo zdjęcie jest już apetyczne!
Nie spodziewałem się, że warzywa mogą wyglądać tak apetycznie 🙂
Wygląda naprawdę świetnie. Aż sobie przyrządzę takie warzywa na jakiś wieczorny seans. Dzięki za wpis!
Coś czuję, że w niedługim czasie sam przygotuję coś tak smacznego 🙂
Planuje Pani dodawać więcej takich przepisów?
Tak, jak najbardziej! Kocham pieczone warzywa i z pewnością pojawią się jeszcze inne propozycje. A z dotychczasowych mogę polecić też pieczone warzywa z oscypkiem: https://smakinatalerzu.pl/2021/05/27/warzywa-zapiekane-z-oscypkiem/
Super przepis. Będę miał co pichcić 🙂
Dziękuję za dobry przepis! Brzmi smacznie 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
Mega to wygląda i na pewno tak samo smakuje, dzięki za przepis 😉
Polecam gorąco! Bardzo smaczne 🙂
Sztosik przepis, cała rodzinka zadowolona 😀
Nie ma nic lepszego niż połączenie fety oraz warzywek, dziękuję za ten pyszny przepis.
Wygląda smacznie, świetny przepis i zabieram się za przygotowanie 😉
Wyglądaja ślicznie i bardzo smacznie – sam osobiście zrobiłem i rodzina się zajadała 🙂
Moja kobita bierze od Ciebie przepisy, dania smakują wyśmienicie 😉
pychotka!!
świetny przepis!
oj ale mam ochotę na to! muszę spróbować. Koniecznie 🙂 pozdrawiam!
Wygląda smakowicie! Czekam na więcej podobnych przepisów! Pozdrowionka! :*
Super przepis!
Spoko przepis, sprawdzę u siebie i wrócę z recenzją. Pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Sam bym z chęcią zrobił.
Super, smaczne i tanie 🙂
Dziękuję. To wygląda naprawdę smakowicie!
Przepysznie wygląda 🙂
Świetny przepis na niedzielny wieczór!
Będę korzystać.
Wygląda mega!
Wygląda smacznie, świetny przepis i zabieram się za przygotowanie 😉
Danie pyszne lecz zamiast ziemniaków dodałam bakłażana. Zapiekam tylko 30 minut a 15 minut przed końcem ser feta z pomidorkami.Bagietka czosnkowa i rozkosz dla podniebienia.
Brzmi wspaniale 🙂
Super potrawa, bardzo smaczna. Polecam spróbować wszystkim kto jeszcze tego nie jadł.