Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Smaczna i sycąca sałatka, którą z powodzeniem można przygotować na większą imprezę. Wychodzi jej dość duża miska.

Do sałatki dodaję więcej majonezu niż zwykle, gdyż makaron nieco go wchłonie. Najczęściej łączę 2 łyżki wyrazistego majonezu kieleckiego z jakimś o łagodniejszym smaku. Sałatka najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy składniki się „przegryzą”.

Polecam:)

  • 400-500g drobnego makaronu
  • 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (ja kupuję w Lidlu)
  • 5 jajek
  • ogórki konserwowe (u mnie prawie cały słoik)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę.

Tuńczyka osączamy z oleju, Dzielimy na mniejsze kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórki kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy w misce z makaronem. Dodajemy majonez zmieszany z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.