Sałatka ryżowa z surimi

Sałatka ryżowa z surimi to zdecydowanie moje sałatkowe odkrycie ostatnich dni. Urzekła mnie smakiem i prostotą.

Paluszki surimi wykorzystałam w swojej kuchni chyba po raz pierwszy. Udało mi się kupić tylko takie mrożone, więc gdy na etykiecie przeczytałam, że nadają się do spożycia po obróbce termicznej, od razu wiedziałam, że przygotuję je w panko. To był strzał w dziesiątkę. Miękkie wnętrze oraz chrupiąca panierka sprawiły, że sałatka zyskała na smaku i konsystencji. Jeśli będziecie chcieli przygotować sałatkę wcześniej przed podaniem, koniecznie odłóżcie usmażone surimi na bok i dodajcie je na sam koniec, tak by jak najdłużej zachowały swoją chrupkość.

  • 250 g paluszków surimi (mrożone)
  • 150 g ryżu, np basmati
  • 165 g kukurydzy
  • 1 ogórek zielony
  • 4 jajka
  • panko
  • mąka, u mnie krupczatka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • granulowany czosnek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Surimi odstawiamy do rozmrożenia.

Dwa jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Ogórka, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Pozostałe dwa jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy szczyptą papryki słodkiej, ostrej, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Rozmrożone paluszki krabowe obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym z przyprawami jajku, a na koniec w panierce panko. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (każdego paluszka na 4 części).

W misce umieszczamy ugotowany ryż, jajka, kukurydzę oraz ogórka. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na sam koniec dodajemy surimi, mieszamy.