Zdrowe batony a’la Lion

Zdrowa porcja słodkości z przepisu Tetiisheri. Przepis ten jest ponoć tak znany i lubiany, że w końcu musiałam spróbować i ja tych domowych Lionów. Uwierzycie, że opublikowany został w 2017 roku, a ja aż do teraz ani razu o nich nie słyszałam? No, ale w końcu lepiej późno, niż wcale. Przepis przetestowałam i potwierdzam, że batony są super.

Do przygotowania potrzebne będą jedynie 3 składniki – daktyle, masło orzechowe i wafle ryżowe. Przyda się też czekolada do dekoracji.

  • 15 daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego/pasty orzechowej
  • 2-3 wafle ryżowe
  • 100-150 g mlecznej czekolady

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe oraz pokruszone w dłoniach wafle ryżowe. Mieszamy łyżką do połączenia.

Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach batony (u mnie 4 duże, można zrobić więcej mniejszych). Odstawiamy do schłodzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej schłodzone batony. Odstawiamy aż czekolada zastygnie.

Przechowujemy w lodówce.