Ciasto „Dotyk Anioła”

Ciasto „Dotyk Anioła” to bardzo dobre, delikatne ciasto z masą o kokosowym smaku. Przygotowane na małej, kwadratowej blaszce. Szybko się je robi i szybko znika ze stołu.

Masa jest idealnie wyważona – słodycz białej czekolady fajnie równoważy się z kwaśną śmietaną, a smak wiórków kokosowych jest bardzo wyraźny.

Jeśli lubicie kokosowe wypieki to miejcie to ciasto na uwadze.

Biszkopt:

  • 4 duże jajka (lub 5 średniej wielkości)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 500 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 op. Śnieżki (każda po 60g)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • około 70 g płatków migdałowych

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do garnka z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą dodajemy po 1 łyżce śmietany. Mieszamy do połączenia. Wsypujemy śmietanę Śnieżkę. Miksujemy krótko na niskich obrotach, do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.


Na blacie biszkoptowym rozprowadzamy 3/4 kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podprażonymi na suchej, rozgrzanej patelni płatkami migdałowymi.

Źródło