Sernik z mlekiem skondensowanym

Cóż mogę napisać, to jeden z najdelikatniejszych serników jakie ostatnio jadłam.

Jest wspaniały i zebrał mnóstwo pochwał, dlatego bardzo go Wam polecam 🙂

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Wieluń)
  • 5 dużych jajek
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100-120 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

W misie miksera umieszczamy twaróg, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz żółtka. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą twarogową.

Całość przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 150 stopni i zapiekamy dalej, przez kolejne 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Odstawiamy na całą noc, do całkowitego przestudzenia.


Masło oraz mleko podgrzewamy do połączenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Polewą dekorujemy wierzch sernika.

Źródło