Chrupiące paluszki z kurczaka
Przepisów na takie paluszki z kurczaka otoczone płatkami kukurydzianymi nigdy dość. Tym bardziej, że oprócz płatków kukurydzianych panierkę tworzy tu też tarty parmezan.
Takie mięsko wyjątkowo przypadło do gustu mojemu Smykowi. Mięso wychodzi soczyste i smaczne (jednak dwóch moich ulubionych przepisów nie przebija.
Jeśli chcesz, zobacz też nasze ulubione przepisy na: chrupiące nuggetsy smażone lub pieczone).
- około 500 g piersi kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- około 2 łyżki tartego parmezanu
- około 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie cheddar)
- płatki kukurydziane
- mielona papryka słodka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy.
Majonez łączymy z ketchupem, rozmąconym jajkiem oraz przyprawami. Do tej mieszanki dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie mięso osączamy z marynaty (ważne, by nie zostało jej na kurczaku zbyt dużo, bo nadto rozmoczy panierkę).
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Mieszamy z parmezanem i żółtym serem. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej mieszance. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.