Chrupiące paluszki z kurczaka

Przepisów na takie paluszki z kurczaka otoczone płatkami kukurydzianymi nigdy dość. Tym bardziej, że oprócz płatków kukurydzianych panierkę tworzy tu też tarty parmezan.

Takie mięsko wyjątkowo przypadło do gustu mojemu Smykowi. Mięso wychodzi soczyste i smaczne (jednak dwóch moich ulubionych przepisów nie przebija.

Jeśli chcesz, zobacz też nasze ulubione przepisy na: chrupiące nuggetsy smażone lub pieczone).

  • około 500 g piersi kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki tartego parmezanu
  • około 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie cheddar)
  • płatki kukurydziane
  • mielona papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy.

Majonez łączymy z ketchupem, rozmąconym jajkiem oraz przyprawami. Do tej mieszanki dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie mięso osączamy z marynaty (ważne, by nie zostało jej na kurczaku zbyt dużo, bo nadto rozmoczy panierkę).

Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Mieszamy z parmezanem i żółtym serem. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej mieszance. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Źródło