Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem
Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem to zdecydowanie jedna z tych sałatek, którą przygotowujemy w domu najczęściej. Dlaczego? Jest pyszna i błyskawiczna do przygotowania, a do tego niedroga. Od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Wystarczy, że w spiżarce mam ryż, puszkę kukurydzy i ananasa, a w kilka minut mogę przygotować coś smacznego, co sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na spotkanie z niespodziewanymi gośćmi.
Ilość czosnku można dowolnie modyfikować – dać mniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań czy od sytuacji;)
Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem to danie, które nigdy mnie nie zawiodło i które zawsze znika do ostatniej łyżki. Jeśli szukasz prostego, szybkiego i naprawdę smacznego przepisu, koniecznie spróbuj tej sałatki!

- 200 g ryżu
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- curry (około 1/2 łyżeczki, lub wg smaku)
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego przez producenta. Odcedzamy, Studzimy.
Ananasa kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
W garnuszku łączymy ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w misce.








Zaskakujące, jak proste potrafią być sałatki i o jak wielu ja jeszcze nie słyszałam
A te proste bywają niejednokrotnie najlepsze 🙂
Bardzo ciekawy smak. Przepis zostaje ba dłużej:)