Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem

Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem to zdecydowanie jedna z tych sałatek, którą przygotowujemy w domu najczęściej. Dlaczego? Jest pyszna i błyskawiczna do przygotowania, a do tego niedroga. Od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Wystarczy, że w spiżarce mam ryż, puszkę kukurydzy i ananasa, a w kilka minut mogę przygotować coś smacznego, co sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na spotkanie z niespodziewanymi gośćmi.

Ilość czosnku można dowolnie modyfikować – dać mniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań czy od sytuacji;)

Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem to danie, które nigdy mnie nie zawiodło i które zawsze znika do ostatniej łyżki. Jeśli szukasz prostego, szybkiego i naprawdę smacznego przepisu, koniecznie spróbuj tej sałatki!

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • curry (około 1/2 łyżeczki, lub wg smaku)
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego przez producenta. Odcedzamy, Studzimy.

Ananasa kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

W garnuszku łączymy ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz sól i pieprz.

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w misce.