Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami (a’la pizza)

Placki ziemniaczane solo, ze śmietaną, z ketchupem, a może z gulaszem?

Każdy z nich jest pyszny i lubiany. Do listy tych ulubionych, zapisuję również te z kurczakiem, pieczarkami i zapieczonym serem. Gdy całość poleje się ketchupem mają w sobie coś z pizzy;)

Są pyszne! Chrupiące i sycące 🙂

Z podanych proporcji przygotowałam 7 placków z nadzieniem i jeszcze kilka mniejszych solo (te były dla mojego malucha, który jednak placki preferuje bez dodatków).

  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z udek bez skóry i kości)
  • 3-4 małe pieczarki
  • około 120 g tartej mozzarelli
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • zielona cebulka

Obrane ziemniaki oraz cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki.

Na duże sito, umieszczone nad garnkiem, wykładamy starte ziemniaki. Odstawiamy na kilka minut. Następnie osączone ziemniaki umieszczamy w misce. Płyn jaki zebrał się w garnku delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki ziemniaczane, z obu stron na złoto.


Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy z palnika.

Pieczarki kroimy na plasterki.


Placki ziemniaczane rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Na plackach rozkładamy usmażone mięso oraz kilka plasterków surowej pieczarki. Całość posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż ser lekko się zapiecze).

Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką. Polewamy ketchupem.