Góra Lodowa z orzechową wkładką

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu mniammniam.com. Wprowadziłam nieznaczne zmiany i wyszło super!

Ciasto sprawdziło się doskonale na małej imieninowej rodzinnej uroczystości. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone.

Ciasto Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie cieszy oczy.

Dodatek orzechów z pewnością wzbogaca całość, dodając element chrupkości.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Masa budyniowa:

  • 2 szkl. mleka (500ml)
  • 200 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

Nasącz:

  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 2 szkl. mleka w proszku + 1 łyżka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 1 op. biszkoptów Petitki

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.


Z mleka odmierzamy 1/2 szklanki. Łączymy je z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie utworzy się tzw kożuch).

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.


Orzechy włoskie siekamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy zmieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz siekane orzechy, delikatnie mieszamy.

Bezę przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy.


Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z sokiem cytrynowym. Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy bezę orzechową. Rozprowadzamy resztę masy budyniowej.

Biszkopty kroimy na pół. Przecięciem do dołu układamy na masie budyniowej, lekko je w nią wciskając. Schładzamy.


Masło z wodą oraz cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Zwiększamy moc palnika i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Lekko studzimy.

Do masy dodajemy przesiane mleko w proszku, mieszamy do połączenia rózga kuchenną. Dzielimy powstałą masę na połowę. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku, mieszamy.

Obie polewy rozprowadzamy na wierzchu ciasta, tworząc esy-floresy.

Inspiracja


Polecam również przepis na
Przekładane ciasto kawowe z orzechami