Wafle z pianką i galaretką

Wafle idealne dla dużych i małych łasuchów.

Mój Synek komentuje je określeniem zarezerwowanym dla najlepszych smakołyków – „niebo w gębie”.

Dla starszych, którzy znają smak pianki przygotowanej na bazie bitej śmietany z galaretką, nie jest to nic nowego. Mimo to oni również chętnie sięgają po takie domowe wafle.

Podobne wafle można również przygotować na jogurcie. Zainteresowanych odsyłam do przepisu (wystarczy kliknąć w link) : Wafle z galaretką i jogurtową pianką.

  • 2 suche wafle tortowe/andruty
  • 4 galaretki czerwone (mogą być różnokolorowe, przy czym dwie galaretki powinny być tego samego koloru)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30% lub 36% MU!

Jedną z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Wstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą.

W drugim garnku, w 2 szklankach gorącej wody, rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do stężenia.

Połowę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę (tę ze zlewu) i krótko miksujemy.

Blaszkę do pieczenia, zbliżoną wielkością do wafli, wykładamy papierem do pieczenia. W razie potrzeby wafle docinamy na wielkość blachy. Jeden z nich układamy na dnie, rozprowadzamy na nim piankę śmietanową, wyrównujemy.

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Na schłodzoną piankę wykładamy tężejącą galaretkę. Ponownie odstawiamy do lodówki.

Ostatnią galaretkę również rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć (konsystencja kisielu) dodajemy do ubitej na sztywno pozostałej śmietanki. Masę wylewamy na galaretkę, przykrywamy waflem i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Wpis powstał przy współpracy z marką MU!


Polecam również przepis na
Przekładane ciasto kawowe z orzechami