Wafle z pianką i galaretką
Wafle idealne dla dużych i małych łasuchów.
Mój Synek komentuje je określeniem zarezerwowanym dla najlepszych smakołyków – „niebo w gębie”.
Dla starszych, którzy znają smak pianki przygotowanej na bazie bitej śmietany z galaretką, nie jest to nic nowego. Mimo to oni również chętnie sięgają po takie domowe wafle.
Podobne wafle można również przygotować na jogurcie. Zainteresowanych odsyłam do przepisu (wystarczy kliknąć w link) : Wafle z galaretką i jogurtową pianką.
- 2 suche wafle tortowe/andruty
- 4 galaretki czerwone (mogą być różnokolorowe, przy czym dwie galaretki powinny być tego samego koloru)
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietany 30% lub 36% MU!
Jedną z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Wstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą.
W drugim garnku, w 2 szklankach gorącej wody, rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do stężenia.
Połowę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę (tę ze zlewu) i krótko miksujemy.
Blaszkę do pieczenia, zbliżoną wielkością do wafli, wykładamy papierem do pieczenia. W razie potrzeby wafle docinamy na wielkość blachy. Jeden z nich układamy na dnie, rozprowadzamy na nim piankę śmietanową, wyrównujemy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na schłodzoną piankę wykładamy tężejącą galaretkę. Ponownie odstawiamy do lodówki.
Ostatnią galaretkę również rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć (konsystencja kisielu) dodajemy do ubitej na sztywno pozostałej śmietanki. Masę wylewamy na galaretkę, przykrywamy waflem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Wpis powstał przy współpracy z marką MU!
Jaki swietny pomysl! Cudownie wyglaja, pycha!
Dziękuję :*
Nie wpadłabym na pomysł przełożenia wafli galaretką i pianką. Deser wygląda niesamowicie apetycznie. Oj, skorzystam na pewno z tego przepisu:)
Wnuki będą zachwycone, zobaczysz 🙂
jak one pysznie wyglądają
Dziękuję Iza <3
Cudeńko.
Zawsze w dzieciństwie mama robiła mi takie wafelki. Wspomnienia wróciły 😀
Zapisałam , zrobie zakupy i niedługo sprubujemy ! Wygląda to niezwykle ! Smakuje pewnie OBŁĘDNIE ! DZIĘKUJĘ BARDZO ZA PRZEPIS !
Czy może być śmietana 36% i niecałe 500ml?
Tak, oczywiście, że może być śmietanka 36%. Sama nawet takiej użyłam 🙂 Już dopisałam w przepisie.
Mniejsza ilość też będzie ok, po prostu pianka wyjdzie niższa.
Robiłam i wyszły przepyszne 🙂
Ale super! Dziękuję za tak dobrą wiadomość 🙂
W jakiej blaszce zrobiłaś tego wafla?
21×28 cm, tak mi się wydaje, bo już dokładnie nie pamiętam
Ile dni wcześniej mozna zrobic ta wafle?
Najlepiej na ostatnią chwile, bo wafle od masy dość szybko miękną