Wafle z pianką i galaretką
Wafle idealne dla dużych i małych łasuchów.
Mój Synek komentuje je określeniem zarezerwowanym dla najlepszych smakołyków – „niebo w gębie”.
Dla starszych, którzy znają smak pianki przygotowanej na bazie bitej śmietany z galaretką, nie jest to nic nowego. Mimo to oni również chętnie sięgają po takie domowe wafle.
Podobne wafle można również przygotować na jogurcie. Zainteresowanych odsyłam do przepisu (wystarczy kliknąć w link) : Wafle z galaretką i jogurtową pianką.
- 2 suche wafle tortowe/andruty
- 4 galaretki czerwone (mogą być różnokolorowe, przy czym dwie galaretki powinny być tego samego koloru)
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietany 30% lub 36% MU!
Jedną z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Wstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą.
W drugim garnku, w 2 szklankach gorącej wody, rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do stężenia.
Połowę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę (tę ze zlewu) i krótko miksujemy.
Blaszkę do pieczenia, zbliżoną wielkością do wafli, wykładamy papierem do pieczenia. W razie potrzeby wafle docinamy na wielkość blachy. Jeden z nich układamy na dnie, rozprowadzamy na nim piankę śmietanową, wyrównujemy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na schłodzoną piankę wykładamy tężejącą galaretkę. Ponownie odstawiamy do lodówki.
Ostatnią galaretkę również rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć (konsystencja kisielu) dodajemy do ubitej na sztywno pozostałej śmietanki. Masę wylewamy na galaretkę, przykrywamy waflem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Wpis powstał przy współpracy z marką MU!
Jaki swietny pomysl! Cudownie wyglaja, pycha!
Dziękuję :*
Nie wpadłabym na pomysł przełożenia wafli galaretką i pianką. Deser wygląda niesamowicie apetycznie. Oj, skorzystam na pewno z tego przepisu:)
Wnuki będą zachwycone, zobaczysz 🙂
jak one pysznie wyglądają
Dziękuję Iza <3
Cudeńko.
Zawsze w dzieciństwie mama robiła mi takie wafelki. Wspomnienia wróciły 😀
Zapisałam , zrobie zakupy i niedługo sprubujemy ! Wygląda to niezwykle ! Smakuje pewnie OBŁĘDNIE ! DZIĘKUJĘ BARDZO ZA PRZEPIS !
Czy może być śmietana 36% i niecałe 500ml?
Tak, oczywiście, że może być śmietanka 36%. Sama nawet takiej użyłam 🙂 Już dopisałam w przepisie.
Mniejsza ilość też będzie ok, po prostu pianka wyjdzie niższa.
Robiłam i wyszły przepyszne 🙂
Ale super! Dziękuję za tak dobrą wiadomość 🙂
W jakiej blaszce zrobiłaś tego wafla?
21×28 cm, tak mi się wydaje, bo już dokładnie nie pamiętam
Ile dni wcześniej mozna zrobic ta wafle?
Najlepiej na ostatnią chwile, bo wafle od masy dość szybko miękną
Witam serdecznie no tak właśnie miękną co można z tym zrobić
U mnie wafle miękną za każdym razem i jeszcze nie znalazłam sposobu, by to zmienić. Myślę, że po prostu taki ich urok.
Dlaczego wafel , zrobił się miękki jak został posmarowany
Dlatego, że złapał wilgoć od śmietanki.