Kluski gumowe
Zastanawiacie się czasami co zrobić z ugotowanego mięsa z rosołu? Krokiety, pierogi…. są pyszne, ale czasem chciałoby się owo mięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda?
Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja.
I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie z mielonym mięsem;) Tak jak w nazwie, lekko gumowe, ale w tym wypadku myślę, że działa to na ich korzyść;)
- 1 kg ziemniaków
- około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu)
- 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g)
- 2 żółtka
- curry
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta
- masło
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy.
Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową.
Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem.