Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

A co to? A co to?

A schabik na chlebku zapiekany pod beszamelem 🙂

Danie jest super, ale… robiłam go tak dużo razy, że muszę napisać, iż efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od jakości mięsa. Albo wyjdzie zajefajnie, albo słabo.

Przepis od Kuchnia Lidla. Wielokrotnie u mnie przetestowany, zwłaszcza wtedy, gdy przychodzą goście 😉

  • 4-6 niedużych plastrów schabu
  • 4-6 kromek weki lub przekrojonej po ukosie (aby kromki były większe) bagietki paryskiej
  • 100 g startego ementalera lub mozzarelli
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Oczyszczone, pozbawione białych błonek mięso nakłuwamy z obu stron nakłuwaczem do mięs. Oprószamy solą oraz pieprzem.


Połowę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko i gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (sos powinien być wyrazisty w smaku). Odstawiamy.


Na patelni grillowej rumienimy z obu stron pieczywo. Odkładamy na bok.


Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy plastry schabu.


Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je niewielką ilością beszamelu. Kładziemy obsmażone mięso. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera).