Murzynek piernikowy

To ciasto ma wielką szansę, aby stać się jednym z Waszych ulubionych wypieków. U nas niewątpliwie zrobiło furorę!

Ciasto kakaowe/murzynkowe/piernikowe. Jakkolwiek by go nie nazwać, smakuje wyśmienicie. Jest lekko zbite i mocno wilgotne. Nie za słodkie (choć przyznaję, że zmniejszyłam ilość cukru podaną w oryginale).

Wyszło tak dobre, że z przyjemnością ponownie je przygotuję.

Murzynek piernikowy to wypiek idealny szczególnie dla tych, którym zależy, by ciasto było pyszne, szybkie i bez masy. I to właśnie takie jest. Jedyny warunek – składniki muszą być w pokojowej temperaturze (a więc masło, mleko, śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej)

  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ten o standardowych wymiarach)
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 90 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko ze śmietaną naprzemiennie z mąką przesianą z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Na samym końcu dodajemy dżem. Mieszamy.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm lub troszkę większą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).


Masło wraz z cukrem, kakao i wodą umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Powstałą polewą dekorujemy wierzch przestudzonego ciasta.

Inspiracja z Instagramowego profilu marlenagotuje.


Polecam również przepis na
Zapiekane rożki z tortilli