Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)
Pyszne ciasto dla fanów makowych wypieków. Dodatek jabłek sprawia, że jest ono bardzo wilgotne.
Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę (25x11cm).
Jeśli lubicie ciasta z makiem, musicie przygotować ten makowiec. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast 🙂
Polecam nie tylko na Święta.
- 90 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 jabłka
- 200 g mielonego maku
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel olejku)
- szczypta soli
Miękkie masło ucieramy wraz cukrem pudrem do białości. Pod koniec dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy aż żółtko wkręci się w masło. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy ekstrakt migdałowy oraz stopniowo dodajemy mielony mak, kaszę mannę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia (ciasto będzie dosyć sypkie, gęste – nabierze właściwej konsystencji po zmieszaniu z białkami).
Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do masy, miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W 2-3 partiach dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do natluszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35-45 minut (do suchego patyczka).
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ewo, czy mogłabyś napisać, jakiej wielkości keksówkę użyłaś?
Tak, moja keksówka ma wymiary 11x26cm
Dziękuję! 🙂
Ulubione ciasto mojej córki
Jest super 🙂
Witam, chciałbym dowiedzieć się więcej na temat maku, czy był on uprzednio parzony, mielony?
Nie, wsypywałam bezpośrednio z torebki