Rolada z indyka z serowo-koperkowym nadzieniem
Brakowało mi pomysłu na pierś z indyka i postanowiłam skorzystać ze znalezionego w sieci przepisu na roladę z szynką i dwoma rodzajami sera. Wyszło wyśmienicie.
Porcja wyszła duża, dlatego mieliśmy zapewniony obiad na dwa dni. Na drugi dzień podałam ją razem z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Smakowała jeszcze lepiej.
- 1 duża pierś z indyka
- 100 g szynki (u mnie wieprzowa Pikok z Lidla)
- około 120 g żółtej mozzarelli, do pizzy
- 100 g sera topionego
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
Oczyszczoną pierś nacinamy wzdłuż, aby otrzymać jak największy płat. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i niewielką ilością mielonej papryki.
Żółtą mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy w miseczce, z roztartym za pomocą widelca, serkiem topionym. Dodajemy 1-2 łyżki posiekanego koperku. Mieszamy. Z masy serowej formujemy wałek. Obtaczamy go plasterkami szynki. Pozostałą szynkę rozkładamy na mięsie.
Serowe nadzienie kładziemy z jednej krawędzi piersi indyczej. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy dokładnie kuchenną nicią.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, pod przykryciem, przez około godzinę.