Rolada z indyka z serowo-koperkowym nadzieniem

Brakowało mi pomysłu na pierś z indyka i postanowiłam skorzystać ze znalezionego w sieci przepisu na roladę z szynką i dwoma rodzajami sera. Wyszło wyśmienicie.

Porcja wyszła duża, dlatego mieliśmy zapewniony obiad na dwa dni. Na drugi dzień podałam ją razem z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Smakowała jeszcze lepiej.

  • 1 duża pierś z indyka
  • 100 g szynki (u mnie wieprzowa Pikok z Lidla)
  • około 120 g żółtej mozzarelli, do pizzy
  • 100 g sera topionego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz

Oczyszczoną pierś nacinamy wzdłuż, aby otrzymać jak największy płat. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i niewielką ilością mielonej papryki.

Żółtą mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy w miseczce, z roztartym za pomocą widelca, serkiem topionym. Dodajemy 1-2 łyżki posiekanego koperku. Mieszamy. Z masy serowej formujemy wałek. Obtaczamy go plasterkami szynki. Pozostałą szynkę rozkładamy na mięsie.

Serowe nadzienie kładziemy z jednej krawędzi piersi indyczej. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy dokładnie kuchenną nicią.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, pod przykryciem, przez około godzinę.

Źródło