Rolada z jabłkami
Odkąd zrobiłam swoją pierwszą roladę, wiem już, że nie jest to wcale taki trudny deser i coraz chętniej sięgam po kolejne przepisy.
Tym razem zrobiłam roladę z masą jabłeczną. Tym co urzekło mnie najmocniej było samo ciasto – pyszne, wilgotne i takie inne.
Przygotowanie rolady rozpoczynamy od zrobienia masy jabłecznej, gdyż potrzebuje ona najwięcej czasu aby stężeć.
Wątpliwości miałam przy masie karmelowej – nie jest to taki typowy karmel do jakiego jestem nauczona (i za pierwszym razem zdecydowanie mi nie wyszedł), ale teraz, już po fakcie mogę stwierdzić, że pasuje do całości znakomicie. Do jego nakładania przyda się worek cukierniczy.
Masa jabłkowa:
- 4 duże jabłka
- 1 łyżeczka masła
- 1 op. galaretki cytrynowej
Ciasto:
- 5 jajek
- 90 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mielonych migdałów
- 3 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
Lukier karmelowy:
- 50 g cukru
- 40 ml śmietanki
- 40 ml wody
- 10 g masła
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany
Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki.
W naczyniu umieszczamy masło oraz jabłka i dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia (wytworzony sok musi wyraźnie połączyć się z jabłkami)
Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wodą oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki oraz mielone migdały. Miksujemy tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy pozostały cukier. Dodajemy do masy żółtkowej w 2-3 turach.
Gotowe ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut.
Upieczone ciasto od razu przekładamy na zwilżoną i rozłożoną na blacie czystą ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier. Zawijamy w roladę razem ze ścierką. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i lekko zmieniać kolor na ciemniejszy (uwaga! nie może się przypalić!), wlewamy wodę. Mieszamy do czasu aż cukrowa skorupka, jaka się utworzy, ponownie się rozpuści. Wówczas dodajemy masło oraz śmietanę, podgrzewamy jeszcze przez około 2-3 minuty, mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder zmieszany ze śmietan-fixem.
Wystudzony biszkopt rozwijamy. Rozprowadzamy na nim mniej więcej 1/3 masy śmietanowej. Wykładamy tężejącą masę jabłkową. Zwijamy. Wierzch dekorujemy pozostałą śmietaną. Masę karmelową mieszamy, umieszczamy w woreczku cukierniczym i dekorujemy roladę.