Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami

Czasem, gdy przygotowuję na obiad jakieś danie, które wiem, że nie spasuje mojemu dziecku, specjalnie dla niego robię np naleśniki. Tym razem było podobnie – u nas ziemniaki, żeberka i kiszona kapusta, a dla Młodego naleśniki cynamonowe…

Tak do końca to chyba sobie tego wyboru nie przemyślałam, bo naleśniki pachniały i smakowały tak obłędnie, że trochę żal było nam, że też takich nie jemy;) Wyszło ich malutko, tylko 5 sztuk. Tylko tyle, by Młody pojadł, a my mogliśmy skosztować po jednym i …. narobić sobie na nie smaka 😉

Samo ciasto na naleśniki wyszło rzadsze, niż to, do którego na co dzień jestem przyzwyczajona. Smażyły się jednak nie najgorzej, a smakowały cudnie.

Wszystkie dodatki w postaci serka śmietankowego, orzechów i jabłek doskonale się ze sobą komponowały.

Następnym razem koniecznie muszę zrobić większą porcję 🙂

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • 250 g serka śmietankowego
  • garść orzechów włoskich
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płynnego miodu

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Dodajemy mleko, wodę, olej oraz mąkę i cynamon. Miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.


Orzechy prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Następnie przekładamy je na deskę i siekamy.

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy jabłka i smażymy je przez kilka minut.

Serek śmietankowy przekładamy do miski. Dodajemy 1-2 łyżki syropu spod jabłek oraz posiekane orzechy, mieszamy.


Naleśniki smarujemy ciekną warstwą serka. Na środek dajemy porcję jabłek lub wykładamy je na talerzu obok naleśników.

Źródło