Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami

Czasem, gdy przygotowuję na obiad jakieś danie, które wiem, że nie spasuje mojemu dziecku, specjalnie dla niego robię np naleśniki. Tym razem było podobnie – u nas ziemniaki, żeberka i kiszona kapusta, a dla Młodego naleśniki cynamonowe…

Tak do końca to chyba sobie tego wyboru nie przemyślałam, bo naleśniki pachniały i smakowały tak obłędnie, że trochę żal było nam, że też takich nie jemy;) Wyszło ich malutko, tylko 5 sztuk. Tylko tyle, by Młody pojadł, a my mogliśmy skosztować po jednym i …. narobić sobie na nie smaka 😉

Samo ciasto na naleśniki wyszło rzadsze, niż to, do którego na co dzień jestem przyzwyczajona. Smażyły się jednak nie najgorzej, a smakowały cudnie.

Wszystkie dodatki w postaci serka śmietankowego, orzechów i jabłek doskonale się ze sobą komponowały.

Następnym razem koniecznie muszę zrobić większą porcję 🙂

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • 250 g serka śmietankowego
  • garść orzechów włoskich
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płynnego miodu

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Dodajemy mleko, wodę, olej oraz cynamon. Miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.


Orzechy prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Następnie przekładamy je na deskę i siekamy.


Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy jabłka i smażymy je przez kilka minut.

Serek śmietankowy przekładamy do miski. Dodajemy 1-2 łyżki syropu spod jabłek oraz posiekane orzechy, mieszamy.


Naleśniki smarujemy ciekną warstwą serka. Na środek dajemy porcję jabłek lub wykładamy je na talerzu obok naleśników.

Źródło