Drożdżówki „grzebyki” z jabłkami

Och, jakie te drożdżówki są pyszne!

Wyszło mi ich 10 sztuk, ale tak na prawdę ich ilość będzie zależała od tego jak duże drożdżówki przygotujemy, lub jak cienko rozwałkujemy ciasto. U mnie ciasto było dosyć grube.

Moje dziecko bardzo je chwaliło mówiąc, że są pyszniaste i chciałby takie jeszcze w innych wersjach smakowych. Nie będzie żadną tajemnicą jeśli napiszę, że ja również spróbowałabym ich ponownie:)

Część zjedliśmy wieczorem ze smakiem, a część rozłożyłam dla naszej trójki do szkoły/pracy. Na drugi dzień były smaczne, choć jednak najbardziej smakowały mi na świeżo.

Zdecydowanie polecam!

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Pod koniec wlewamy mleko. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Lekko studzimy. Dodajemy rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczone drożdże. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do wyrośnięcia.


Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy w rondelku cukrem. Dusimy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności odcedzamy na sicie.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Kroimy na prostokąty.

Na środku każdego kawałka wykładamy jabłka. 1/3 część nacinamy po długości. Farsz jabłkowy przykrywamy całym ciastem, a następnie naciętym. Dociskamy brzegi.

Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.

Źródło