Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/salatkabrokulowaztunczykiem3.jpg)
- 2 brokuły
- ok. 200 g tuńczyka (ja kupuję w słoiczku, te z Lidla)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 jajek
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i solą do smaku.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/salatkabrokulowaztunczykiem.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/salatkabrokulowaztunczykiem2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/salatkabrokulowaztunczykiem4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/salatkabrokulowaztunczykiem5.jpg)