Rogaliki

Drożdżowe rogaliki. U mnie w dwóch wariantach – małe- czyste i większe – z kremem orzechowo-czekoladowym.

Najlepsze w tym samym dniu po upieczeniu, ale na drugi dzień też dają radę.

  • 550 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła

Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zasypujemy je 1 łyżką cukru, mieszamy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy około 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do podrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, jajko oraz pozostały cukier i mleko. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy.

Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do zarumienienia).