Rogaliki
Drożdżowe rogaliki. U mnie w dwóch wariantach – małe- czyste i większe – z kremem orzechowo-czekoladowym.
Najlepsze w tym samym dniu po upieczeniu, ale na drugi dzień też dają radę.
- 550 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zasypujemy je 1 łyżką cukru, mieszamy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy około 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, jajko oraz pozostały cukier i mleko. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do zarumienienia).
Piękne i apetyczne, kusisz od rana
🙂