Quiche z szynką i pieczarkami

Macie ochotę na kolację na ciepło, ale obawiacie się, że spędzicie w kuchni długie godziny?

Mam dla Was prosty i smaczny pomysł, do tego dość szybki do wykonania, gdyż wykorzystujemy gotowy spód do pizzy.

Myślę, że całość do zrobienia w mniej niż 1 godzinę – w zależności od sprawności operowania nożem;)

Ja zrobiłam na kolację dla 4 osób.

Smakuje i na ciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji.

Ja z pewnością będę powtarzać:)

  • 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla)
  • 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 250-300 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera (u mnie sokół)

Dodatkowo:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Cebulę kroimy w piórka. Szynkę kroimy w kostkę. Cztery/pięć pieczarek kroimy na cienkie plasterki, odkładamy je. Pozostałe pieczarki kroimy na grubsze półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po około 1-2 minutach smażenia, do cebuli dodajemy szynkę. Smażymy przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia.

W międzyczasie, w osobnym naczyniu, podsmażamy na maśle pieczarki (tylko półplasterki) .

Okrągłą formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła lub oliwy. Spód do pizzy rozwijamy, kładziemy na formie papierem do góry. Lekko dociskamy, papier zdejmujemy, a nadmiar ciasta odkrawamy.

Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i solą. Na wierzchu rozkładamy surowe plasterki pieczarek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 25 minut (do zarumienienia brzegów ciasta). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy quiche do przestudzenia, na co najmniej 15 minut, dopiero wówczas kroimy na porcje.