Szpinakowe naleśniki Caprese

Grubsze niż tradycyjne, naleśniki biszkoptowe z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego plastry pomidora, przekładane plastrami mozzarelli, odrobina ziół oraz ketchup. Jak dla mnie – pycha!

Szpinakowe naleśniki a’la Caprese to propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego sposobu na przygotowanie naleśników na wytrawnie. Przygotowanie farszu nie zajmuje zbyt wiele czasu, wszak to tylko pokrojenie na plasterki pomidora i mozzarelli 🙂

Naleśniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 szkl. mleka 3,2% MU!
  • 3/4 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • szczypta soli
  • olej

Dodatkowo:

  • 3-4 kulki mozzarelli
  • 3-4 pomidory malinowe
  • suszona bazylia
  • bazylia świeża lub listki szpinaku do dekoracji
  • sól, pieprz
  • ketchup

Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na deskę i drobno siekamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do garnka z żółtkami wlewamy mleko. Miksujemy. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy. Wlewamy wodę. Ponownie krótko miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W 2-3 turach dodajemy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy szpatułką. Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak, znów delikatnie mieszamy.

Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy niewielką ilością oleju. Wylewamy porcje puchatego ciasta, rozprowadzamy kolistymi ruchami po patelni (ciasto nie jest lejące, warto rozprowadzać je po patelni np za pomocą chochelki). Smażymy z obu stron do lekkiego przyrumienienia.


Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy je wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy na plasterki.

Mozzarellę osączamy z zalewy. Kroimy na cienkie plasterki.


Na naleśnikach układamy naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli. Oprószamy je szczyptą soli oraz suszoną bazylią. Dodatkowo można dodać listki świeżej bazylii lub szpinaku. Całość polewamy ketchupem, składamy na pół.

Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.