Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką

Dla tych którzy w poprzednim roku robili fasolkę szparagową po katalońsku i rozsmakowali się w tym daniu, mam dobrą wiadomość. Wersja z papryką jest równie smaczna 🙂

Nie wiem jak Wy, ale ja w sezonie letnim wprost uwielbiam takie dania z warzyw.

I nawet cena fasolki szparagowej nie była w stanie mnie odstraszyć i odciągnąć od przygotowania jej w ten sposób;)

  • około 8-9 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 300-400 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek szczypiorku/cebulki dymki
  • około 50 g żółtego sera (u mnie dodatkowo 1/2 kulki mozzarelli)
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki (na frytki). Zalewamy zimną, osłodzoną 1 łyżeczką cukru wodą.

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.

Cebulę kroimy w piórka.

Dymkę siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy paprykę, aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy cebulę. Smażymy całość na średnim ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (kilka łyżek), nie dolewamy oleju.

W międzyczasie ziemniaki odcedzamy. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na głębokim oleju, najlepiej we frytownicy.

Na patelnię z papryką i cebulą dodajemy fasolkę, a po chwili usmażone frytki. Wszystkie składniki podgrzewamy krótko. Oprószamy do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.

Podajemy od razu po przygotowaniu, posypane szczypiorkiem oraz tartym serem.