Cukinia faszerowana kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami
Faszerowana cukinia to zawsze fajna opcja na smaczny posiłek, prawda?
Tym razem u mnie najprościej jak się da – posiekana drobiutko, usmażona pierś z kurczaka, posypana tartą mozzarellą oraz pomidorkami koktajlowymi. Całość świetnie smakuje polana ketchupem.
- 3-4 niezbyt duże cukinie
- około 500 g piersi kurczaka
- 250-300 g tartej mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowym
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso kroimy w bardzo drobną kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem, ew. ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Umyte cukinie kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, pozostawiając boki i dno nienaruszone. Lekko solimy i odstawiamy na ręcznik papierowy, przecięciem do dołu, na około 20-30 minut. Po tym czasie cukinie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
Wstępnie zapieczone cukinie napełniamy mięsnym farszem. Posypujemy tartym serem. Rozkładamy ćwiartki pomidorków. Ponownie wstawiamy do piekarnika, na kolejne 10 minut, aż do roztopienia się sera (lub nieco dłużej, jeśli cukinia jest wciąż twarda).