Kotleciki jajeczne II

Przez kilkanaście lat miałam przerwę od kotletów jajecznych…. do czasu, aż zrobiłam je ponownie po dość długiej przerwie. Od tamtej pory lubię je przygotowywać, zmieniając różne dodatki czy proporcje.

Tym razem kotleciki jajeczne z zieloną cebulką/szczypiorkiem i tartym serem cheddar. Pyszne!

Do kotlecików polecam podać marchewkę z bułką tartą.

Zdecydowanie polecam:)

  • 11 jajek
  • zielona cebulka
  • 50-70 g tartego sera cheddar
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Dziewięć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki.

Do jajek dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę, tarty ser cheddar oraz 2 surowe jajka. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

Masę jajeczną odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Źródło