Łaciate z brzoskwiniami wg Siostry Anastazji
Wiem, że część z Was czeka na ten przepis, a więc nie przedłużajmy 😉
Przed Wami kolorowe ciasto z lekką pianką, brzoskwiniami i galaretką.
Biszkopt:
- 8 dużych jajek
- 1 kopiasta szklanka drobnego cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki oleju
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. kisielu wiśniowego
- opcjonalnie – odrobina czerwonego barwnika
- 2 łyżki kakao
Pianka cytrynowa:
- 900 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 op. cytrynowej galaretki
Dodatkowo:
- 1 op. okrągłych biszkoptów
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
- 1 puszka brzoskwiń
Białka miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy dalej. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy je stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy czerwony kisiel, mieszamy do połączenia (ja dodałam też odrobinę czerwonego barwnika, dla mocniejszego efektu). Drugą łączymy z gorzkim kakao.
Na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdy rodzaj ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z serkiem homogenizowanym.
1/3 część masy od razu wylewamy na spód biszkoptowy. Na masie szybko rozkładamy okrągłe biszkopty, po czym wylewamy kolejną 1/3 część masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Rozprowadzamy na nim resztę masy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie z puszki osączamy. Kroimy na mniejsze części. Rozkładamy na sztywnej masie. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.
Znakomity przepis!
Właśnie robię te ciasto i zastanawiam się czy nie nasączyć. Jak pani uważa?
Można nasączyć 🙂 Można w części galaretki, a można w kawie – będą ładnie wyglądały 🙂
Nasaczylam ciasto jak i biszkopciki 🙂 było super dzięki nasączenia zyskało ciasto taki tortowy smak
To bardzo dobry pomysł 🙂
Biszkocikow (nasaczyc) zapomnialam napisać:)
Jakiego rozmiaru blachy użyć?
około 21x32cm
Czy do ciasta dodać wszystkie 8 żółtek, czy tylko 1?
dodajemy 8 żółtek (tylko nie na raz, a po 1 i przez chwilę miksujemy)
Super dziekuje. Dziś je zrobie🥰
Jaka pojemność szklanki Pani miała ?
250 ml