Kuskus z warzywami

Dania na bazie kuskusu mają niewątpliwie tę zaletę, że są ekspresowe do przygotowania.

Gdy czasu było niewiele, a ochota na sałatkę dosyć spora, zdecydowałam się na przygotowanie kuskusu z warzywami. Początkowo myślałam, że przyprawię całość ziołami i skropię odrobiną soku z cytryny, ale koniec końców w misce wylądował majonez i tak powstała sałatka, która fajnie sprawdziła się do zjedzenia na kolację, a na drugi dzień do zabrania do pracy.

ps. z ketchupem też fajnie smakuje;)

  • 1 op. kuskusu
  • 1 i 3/4 szkl. bulionu
  • 2 awokado Hass
  • 1 zielony ogórek
  • 2-3 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • garść łuskanego słonecznika
  • 2-3 łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Kuskus zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać około 1 cm ponad kaszę). Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie „przeczesujemy” go widelcem.

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Posypujemy prażonym słonecznikiem.