Kuskus z warzywami

Dania na bazie kuskusu mają niewątpliwie tę zaletę, że są ekspresowe do przygotowania.

Gdy czasu było niewiele, a ochota na sałatkę dosyć spora, zdecydowałam się na przygotowanie kuskusu z warzywami. Początkowo myślałam, że przyprawię całość ziołami i skropię odrobiną soku z cytryny, ale koniec końców w misce wylądował majonez i tak powstała sałatka, która fajnie sprawdziła się do zjedzenia na kolację, a na drugi dzień do zabrania do pracy.

ps. z ketchupem też fajnie smakuje;)

  • 1 op. kuskusu
  • 1 i 3/4 szkl. bulionu
  • 2 awokado Hass
  • 1 zielony ogórek
  • 2-3 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • garść łuskanego słonecznika
  • 2-3 łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Kuskus zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać około 1 cm ponad kaszę). Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie „przeczesujemy” go widelcem.

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Posypujemy prażonym słonecznikiem.


Polecam również mój przepis na grillowe menu