Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami

Ten przepis z bloga Wesoła Kuchnia tak mnie zaciekawił, że musiałam przygotować to danie u siebie.

Mięso wyszło smaczne i przyciągające wzrok, choć może nie do końca tak ładne, jak z przepisu, którym się wzorowałam 😉

Mimo wszystko uważam, że to fajna opcja na niedzielny obiad, wszelakie święta czy inne rodzinne uroczystości.

  • 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry i kości)
  • 6 sztuk papryki konserwowej (u mnie grillowana, bez skóry)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • papryka mielona słodka, ostra i wędzona
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na plasterki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki. Smażymy do czasu, aż pieczarki się przesmażą, a cała woda odparuje. Odstawiamy.

Przestudzone pieczarki oraz dwa udka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy farsz z mielonego mięsa i pieczarek, na nim kładziemy plasterek papryki. Cztery kawałki zwijamy w roladki, pozostałe pozostawiamy „na płasko”.

Niedużą formę, tzw keksówkę, smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Na dnie rozkładamy 4 roladki. Wierzch przykrywamy pozostałymi dwoma udkami, kładąc je na płasko, farszem do dołu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia wierzch smarujemy sosem pomidorowym.

Źródło