Sałatka z grillowanym kurczakiem i halloumi

Dziś zapraszam Was na smaczną sałatkę z grillowanym kurczakiem i serem halloumi.

Bazę stanowi tutaj zielenina, czyli dwa rodzaje sałaty – chrupiąca lodowa oraz pięknie wyglądająca i smaczna sałata strzępiasta. Dodatkowo mamy plasterki rzodkiewki, a także ugotowane na twardo jajka. Jest też wspomniany grillowany ser halloumi, który przyjemnie skrzypi pod zębami oraz grillowane mięso kurczaka. Zdecydowałam się na udka bez skóry i kości, które w całości grillowałam, pod koniec posmarowałam pikantnym sosem Szechuan Tomato, a dopiero po przestudzeniu kroiłam na mniejsze kawałki.

Sałatka wyszła pyszna. W sam raz na wczesną kolację 🙂

  • około 500 g udek bez skóry i kości
  • 1 op. Szechuan Tomato stir fry sauce Blue Dragon*
  • sałata strzępiasta lub rzymska
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 1 op. sera halloumi
  • oliwa/olej

sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy u mnie grillowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Ser halloumi kroimy na plastry. Skrapiamy niewielką ilością oliwy. Obsmażamy z obu stron na patelni grillowej.

Oczyszczone mięso obsmażamy na patelni grillowej. Pod koniec wlewamy sos szechuan tomato, smażymy jeszcze chwilę, mieszając udka kurczaka w sosie. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Jajka gotujemy na tardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plastry.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Umyte, osuszone sałaty dzielimy na mniejsze części. Rozkładamy na dnie półmiska. Dodajemy rzodkiewki, jajka, mięso oraz halloumi.

W słoiczku umieszczamy składniki sosu. Zakręcamy i dokładnie potrząsamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Polewamy nim sałatkę przed podaniem.