Młoda marchewka w miodowej glazurze

Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Szczególnie taką młodą.

Pęczek marchewki, jaki kupiłam nie był zbyt duży, dlatego dodatkowo do obiadu przygotowałam surówkę z jabłek i kalarepy. Jeżeli chcecie podać wyłącznie samą marchewkę, możliwe, że trzeba będzie wykorzystać dwa pęczki 😉

  • pęczek młodej marchewki
  • 2-3 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka klarowanego masła

Oczyszczone marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki, około 4-5 cm. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut (finalnie nie powinny być zbyt miękkie). Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Dodajemy marchewki oraz miód i sok z cytryny (niewielką ilość) i obsmażamy krótko, do czasu, aż marchewki pokryją się miodową glazurą.