Rolada szpinakowa z bananowym kremem

Jestem wielką fanką ciasta szpinakowego. Nie ważne czy to popularny Leśny Mech, czy inne szpinakowe wariacje, zawsze mi taki biszkopt z dodatkiem szpinaku smakuje,

Tym razem przygotowałam roladę szpinakową z bananowym kremem. W kremie, oprócz kawałków owoców jest też niespodzianka w postaci kawałków czekolady. Mimo tego dodatku ciasto nie jest przesłodzone.

Szpinakowa rolada z bananowym kremem jest bardzo smaczna i nie licząc czasu, jaki potrzebny jest na rozmrożenie szpinaku, dosyć szybko się ją robi. Jest to doskonałe ciasto do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Do przygotowania kremu, oprócz wysokoprocentowej śmietanki i owoców wykorzystałam też serki naturalne Bieluch z naturalnym składem. Bez soli. Bez konserwantów. Bez stabilizatorów. Bez zagęstników. Zawarte w nich białka serwatkowe (m.in. albumina i globumina) wykazują działanie antyoksydacyjne, antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a zawarte w białkach peptydy obniżają ciśnienie oraz osłabiają łaknienie. Mają dobry skład i idealną konsystencję.

Polecam 🙂

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku

Krem:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 serki naturalne Bieluch
  • 4 banany
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 op. cukru wanilinowego (8 g)
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 małej cytryny
  • 2-3 łyżki żelatyny

Szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej w celu rozmrożenia. Odstawiamy na sicie i dokładnie odciskamy.

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z niewielką ilością proszku do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak. Miksujemy tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na lekko namoczoną bawełnianą ściereczkę (papierem do góry). Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Zwijamy roladę, wraz ze ściereczką. Odstawiamy do przestudzenia.


Żelatynę zalewamy około 1/5 szklanki zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Czekoladę drobno siekamy lub trzemy na tarce.

Dwa banany wraz z sokiem z cytryny miksujemy blenderem na mus.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając oba cukry. Mikser wyłączamy. Do śmietany dodajemy zmiksowane banany oraz serki naturalne Bieluch. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia.

Żelatynę podgrzewamy na maleńkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z około 1 łyżką masy, mieszamy. Następnie żelatynę łączymy z pozostałą masą. Dodajemy też posiekaną czekoladę, Mieszamy.


Przestudzony biszkopt szpinakowy rozwijamy. Rozprowadzamy na nim tężejącą masę bananową. Wzdłuż dłuższego boku układamy pozostałe 2 banany (można je wcześniej skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały). Zwijamy całość w roladę. Podczas zwijania masa jest jeszcze troszkę luźna, tężeje po schłodzeniu w lodówce.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Wpis powstał przy współpracy ze Spółdzielnią Mleczarską Bieluch.