Pieczarki faszerowane pastą jajeczną

Kiedy zobaczyłam w sklepie duże pieczarki, nie mogłam im się oprzeć. Jeszcze tego samego dnia, wypełnione pastą jajeczną, powędrowały do piekarnika.

Jeżeli lubicie jajka faszerowane pieczarkami, może zasmakują Wam też pieczarki faszerowane jajkami 😉

  • 6-7 dużych pieczarek (około 400g)
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść tartego żółtego sera
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • mleko
  • bułka tarta
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz

Z oczyszczonych pieczarek delikatnie odkrawamy nóżkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Do jajek dodajemy łyżkę miękkiego masła, musztardę oraz przyprawy. Dodajemy garść tartego sera. Dokładnie mieszamy.

Pieczarki zanurzamy (tylko zewnętrzną częścią) w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wnętrze pieczarek wypełniamy przygotowaną pastą jajeczną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 20 minut. Po tym czasie na pieczarkach kładziemy po plasterku mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika, aż do roztopienia się sera.

Źródło