Banoffee na biszkopcie

To z całą pewnością jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam:)

Najpopularniejszą wersją banooffee jest ta bez pieczenia, na herbatnikach. Wydaje mi się jednak, że deser ten przygotowany na biszkopcie dużo lepiej zda egzamin na większych uroczystościach czy świętach.

Ciasto jest podzielne i bardzo smaczne, choć zdecydowanie najlepsze w tym samym dniu i na następny dzień od upieczenia. Potem krakersy zbyt mocno namakają i już nie ma tego super efektu słoności, jaki dają na początku.

Bardzo polecam!

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju

Masa kajmakowa:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:

  • 1/2 szkl. mocno zaparzonej herbaty (np earl grey)
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 3-4 banany
  • sok z cytryny
  • paczka krakersów (ja wykorzystałam 1/2 dużego opakowania)
  • pozostała część masy kajmakowej z puszki
  • kakao

Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy wodę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy przesiane obie mąki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Upieczony i ostudzony biszkopt nasączamy naparem z osłodzonej herbaty.

Banany kroimy na plasterki i rozkładamy na zimnym biszkopcie. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

W misie miksera umieszczamy bardzo dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (po zmiksowaniu masy kajmakowej wydawało mi się, że jest ona dość rzadka. Dodatkowo dodałam do niej 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody).

Przygotowany krem delikatnie rozkładamy na warstwie bananów, wyrównujemy. Na kremie rozkładamy krakersy. Następnie rozprowadzamy pozostałą masę kajmakową (gdyby była zbyt gęsta, twarda należy puszkę podgrzać w ciepłej wodzie i przemieszać dokładnie).

Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia), łączymy z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem ciasto posypujemy gorzkim kakao.

Źródło