Pieczeń drobiowa „Gyros”

Pieczeń drobiowa z przyprawą do gyrosa. Z papryką, kukurydzą, cebulą i ogórkiem konserwowym.

Mojej rodzince bardzo ona smakowała, mnie zabrakło jakiegoś sosu.

  • około 700 g mielonego mięsa drobiowego (polecam pół na pół z piersi i udek bez skóry i kości)
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 jajko
  • kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy, do zeszklenia, na rozgrzanym maśle klarowanym. Po lekkim przestudzeniu paprykę mielimy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałki (byle nie za drobno).

Cebulę kroimy w piórka.

Ogórki konserwowe kroimy na paseczki.

Kajzerkę zalewamy mlekiem. Odstawiamy do namoczenia. Dokładnie odciskamy


Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa, oraz niewielką ilością granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Na blacie rozkładamy dwa, lekko nachodzące na siebie, pasy folii spożywczej. Rozkładamy mięso i formujemy prostokąt, długości naszej keksówki. Z jednej strony posypujemy mięso osączoną kukurydzą, rozkładamy piórka cebuli oraz paseczki ogórka. Pozostałą część mięsa, dla lepszego efektu wizualnego i smakowego, można oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zwijamy roladę.

Roladę przekładamy do keksowki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.