Biszkopt z masą truskawkową i cytrynową pianką

Biszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami.

Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową).

Jak można się łatwo domyśleć lubię to rozwiązanie:) Tego typu ciasta bardzo smakują mi i moim bliskim. Tutaj dodatkowo całość wychodzi bardzo lekka za sprawą pianki cytrynowej, a posypanie wierzchu zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami nadaje świetny efekt kolorystyczny.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 800 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Pianka śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 150-200 g truskawek
  • około 1-2 op. liofilizowanych truskawek

Jajka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy na mus. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Następnie masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Na masie truskawkowej rozkładamy pokrojone na plasterki truskawki.


Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (temp. pokojowa).

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy zimną (wciąż płynną) galaretkę. Masę cytrynową wykładamy na masie truskawkowej z truskawkami. Wyrównujemy lub robimy dekoracyjne wzory. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem wierzch posypujemy zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami.

Źródło