Tortilla Kebab z czerwoną kapustą

Pyszny pomysł na kolację, przekąskę, a nawet obiad. Na co tylko macie ochotę, jak, gdzie, kiedy i z kim 😉 Myślę, że ta tortilla Wam zasmakuje niezależnie od okoliczności.

Uwaga, nigdy nie jadłam kebaba w tortilli (a jeśli jadłam, to tak dawno, że już nie pamiętam). Nie wiem jak powinien on wyglądać, czy smakować, ale… Wymyśliłam sobie taki oto zestaw i muszę powiedzieć, że to wyszło pyszne.

Tortilla, dwa rodzaje sosów, surówka z czerwonej kapusty, papryka, kiszony ogórek i drobiowe mięsko z przyprawą kebab-gyros. Polecam. Smakuje i na ciepło i na zimno (sprawdzone na kawałkach, zabranych następnego dnia do pracy).

Drobiowy kebab:

  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula

Dodatki:

  • 1 op. pszennej tortilli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 7-8 łyżek oleju

Sos majonezowo-ketchupowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sos ziołowo-ogórkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sok z cytryny (u mnie około 1 łyżka)
  • 2 kiszone ogórki starte na tarce (u mnie średnie oczka)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy jogurt, mieszamy. Oczyszczone polędwiczki z kurczaka umieszczamy w woreczku strunowym, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

Dużego ziemniaka, jeśli nie jest płaski i stabilny, kroimy wzdłuż na pół. Owijamy folią aluminiową, Wbijamy w niego 3 patyczki do szaszłyków (dość ściśle). Dodatkowo dajemy kawałek papieru do pieczenia. Polędwiczki nabijamy na dwa patyczki, każdą kolejną nabijając na sąsiednie patyczki (wg ruchu wskazówek zegara. Patrz. rys.).

Wierzch konstrukcji zamykamy papierem do pieczenia oraz owiniętą folią aluminiową połówką dużej cebuli. Wstawiamy na blaszce, na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Upieczone mięso odstawiamy na około 15 minut, po czym ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki.


Czerwoną kapustę drobno szatkujemy.

W garnuszku mieszamy wodę gazowaną, olej, ocet, cukier i sól. Przygotowaną zalewę dodajemy do kapusty. Ugniatamy dłońmi, aby kapusta nieco zmiękła i odstawiamy na około godzinę (ja po tym czasie odlałam zalewę, aby niepotrzebnie nie namoczyła mi tortilli).


Przygotowujemy sosy, łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Ogórki kiszone kroimy na plasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki.


Na placku tortilli rozkładamy mniej więcej garść czerwonej kapusty. Wykładamy odrobinę sosu majonezowo-ketchupowego. Rozkładamy mięso, plasterki ogórka oraz paprykę. Dajemy sos koperkowo-ogórkowy. Ja dodatkowo dawałam jeszcze niewielką warstwę kapusty. Tortille zwijamy jak na krokiety. Umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej i zapiekamy z obu stron aż do lekkiego podgrzania.