Ciasto z piankami marshmallow, truskawkami i galaretką – bez pieczenia
Mój synek okrzyknął to ciasto jednym z najlepszych na świecie. Nie dziwię mu się, bo ciasto smakuje rewelacyjnie i mnie również ten smak, jak i prostota wykonania, oczarowały . Ciasto z piankami marshmallow, truskawkami i galaretką zniknęło u nas w błyskawicznym tempie. Sama nawet nie miałam zbyt wielkiej okazji się nim nacieszyć 😉
To chyba jego główna wada – jest go stanowczo za mało 😉 Jest pyszne. Polecam serdecznie.
Spód:
- 200 g herbatników (ja użyłam Krakuski)
- 100 g masła
Masa:
- 250 ml mleka
- 500 ml śmietanki 30%
- 70 g białych pianek marshmallow
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 op. galaretki truskawkowej
- około 200 g truskawek
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wylepiamy spód blaszki (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy mleko oraz śmietankę. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Tuż przed momentem wrzenia do rondelka dodajemy pianki. Mieszamy rózgą kuchenną, aż pianki się roztopią. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Masę odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na blaszkę. Wkładamy do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Truskawki kroimy na plasterki. Rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką.