Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami

Domowe wafle naszpikowane po brzegi bakaliami – orzeszkami ziemnymi, orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami, herbatnikami i galaretkowymi cukierkami. Pyszne.

Może odrobinę zbyt słodkie, ale w niewielkiej ilości dają radę;) Z tego też powodu u mnie pokrojone w niewielką kosteczkę.

Takie wafelki „na raz” to świetne rozwiązanie.

  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 3/4 szkl. cukru (polecam mniej)
  • 100 g herbatników
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. prażonych orzechów ziemnych
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • około 5-6 sztuk galaretek w cukrze
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 suche wafle/andruty

Masło rozpuszczamy na małym ogniu razem z cukrem, cukrem wanilinowym, kakao oraz mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.

Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną.

Dodajemy pokruszone herbatniki, pokrojone w kostkę galaretki, posiekane orzechy oraz rodzynki i żurawinę, mieszamy.

Przygotowaną masę wykładamy na jeden suchy wafel, wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem.

Całość owijamy papierem do pieczenia, obciążamy dużą deską do krojenia lub grubą książką. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kroimy na mniejsze kawałki.

Uwagi: Jeden z herbatników można pokruszyć na piach i otoczyć w takim proszku pokrojone galaretki – by nie sklejały się zbytnio ze sobą.

Źródło