Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą

Drobiowa pieczeń z dodatkiem marchewki i sera mozzarella. Wilgotna i smaczna.

Fajna alternatywa dla smażonych paluchów drobiowych z mozzarellą (zobacz przepis -> KLIK).

Na ciepło jako porcja obiadowa; na zimno, polana ketchupem jako dodatek do chleba.

  • około 800 g mięsa drobiowego (u mnie pierś indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 op. mozzarelli w zalewie xl
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • odrobina bułki tartej
  • odrobina masła

Cebulę kroimy w kostkę.

Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Studzimy.

Mięso przepuszczamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, jajko oraz startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wyrabiamy, mocząc co jakiś czas ręce w zimnej wodzie.

Masę mięsną przekładamy do natłuszczonej foremki 11×27 cm. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. W połowie czasu pieczenia na wierzch pieczeni rozkładamy starte na wiórki lub cienko pokrojone masło (nie za dużo).