Twister z chrupiącym kurczakiem
Co powiecie na tortillę z sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i pysznym chrupiącym kurczakiem?
Mnie na takie jedzonko nigdy zbyt długo namawiać nie trzeba 🙂
Mięsko wychodzi rewelacyjne, a całość smakuje po prostu świetnie.
Kurczak:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- mielona papryka słodka
- mielona papryka ostra
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki pszennej + mąka do obtoczenia kurczaka
- około 75 ml mleka
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 op. pszennej tortilli (5-6 placków)
- sałata lodowa
- sałata strzępiasta
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- olej
Sos majonezowy:
- 3-4 łyżki majonezu
- 5-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso kroimy na średniej wielkości i grubości paski. Oprószamy słodką i ostrą mieloną papryką oraz granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy około 1 łyżką oleju. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Obie sałaty dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy na cienkie krążki.
Pomidory kroimy na półplasterki.
W garnku umieszczamy 1/2 szklanki mąki pszennej (np tortowej), jajko, mleko oraz przyprawy. Dokładnie miksujemy do powstania gładkiego ciasta, o konsystencji gęstej śmietany.
Mąkę na panierkę wsypujemy do naczynia z wysokimi ściankami (ja wykorzystałam pojemnik plastikowy).
Paseczki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie wkładamy do naczynia z mąką (najlepiej po kilka sztuk). Potrząsamy nim, aby mąką pokryła całego kurczaka (nie dociskamy palcami).
W rondelku rozgrzewamy większą ilość oleju. Zmniejszamy moc palnika i na średnim ogniu, w głębokim tłuszczu smażymy kawałki kurczaka (z obu stron na złoto). Osączamy na ręczniku papierowym.
Tortille podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku.
Tortille składamy aby otrzymać kieszonkę (zdjęcie poniżej. Można również poukładać składniki na tortilli i zwinąć ją w rożek). Wypełniamy ją sałatą lodową. Polewamy niewielką ilością sosu. Dodajemy pozostałe dodatki: sałatę strzępiastą, kawałki pomidora, cebulę oraz kurczaka. Polewamy kolejną porcją sosu.
To była nasza kolacja, było pysznie
Jak się cieszę! 🙂
Przeczytałam przepis i poczułam się głodna. Też lubię takie jedzonko przygotowane w domu.
To dla mnie wielki komplement 🙂