Sałatka Panzanella
Przepyszna sałatka, która zachwyca smakiem i prostotą składników. Kolejny raz udowadniamy, że mniej znaczy więcej. Tutaj głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe oraz grzanki, a dodatki to czerwona cebula, kapary i listki bazylii. Do tego jeszcze sos przygotowany na bazie oliwy i octu. No mówię Wam, pysznie jest!
Miałam to szczęście, że trafiłam na wspaniałe, słodziutkie pomidorki. To one w głównej mierze odpowiadają za efekt końcowy, dobrze więc przygotować taką sałatkę w środku lata, kiedy mamy dostęp do różnych odmian dojrzałych pomidorów. Nie muszą to być, tak jak w przepisie, jedynie pomidorki koktajlowe. Można zmieszać różne odmiany, kolory i pokroić je na mniejsze kawałki.
Bardzo polecam!
- 2 ciabatty (u mnie pieczywo pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 małe czerwone cebule
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki kaparów
- oliwa
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Bułkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekamy, aż do ładnego zarumienienia (co jakiś czas warto grzanki przemieszać).
Pomidorki kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka.
W misce łączymy pomidorki, cebulę, grzanki, kapary oraz listki bazylii (ja wybrałam małe listki, jeśli macie duże, można je z grubsza posiekać).
Trzy łyżki oliwy łączymy z octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do sałatki, mieszamy.
Na majówkę do grilla jak znalazł
Dokładnie 🙂