Surówka z czerwonej kapusty – pyszna

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)).

Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;)

  • 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g)
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki octu (u mnie 10%)
  • 1/2 łyżki soli morskiej

Kapustę drobno szatkujemy. Umieszczamy w misce.

Łączymy składniki zalewy, a więc gazowaną wodę, olej, ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej umieścić składniki w słoiczku z wieczkiem i potrząsać nim do połączenia). Wlewamy do miski z kapustą. Dokładnie ugniatamy, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawiamy na około 1-2 godziny.

Tuż przed podaniem można odlać nadmiar zalewy.