Surówka z czerwonej kapusty – pyszna
Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)).
Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;)
- 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g)
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 8 łyżek oleju
- 1-2 łyżki octu (u mnie 10%)
- 1/2 łyżki soli morskiej
Kapustę drobno szatkujemy. Umieszczamy w misce.
Łączymy składniki zalewy, a więc gazowaną wodę, olej, ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej umieścić składniki w słoiczku z wieczkiem i potrząsać nim do połączenia). Wlewamy do miski z kapustą. Dokładnie ugniatamy, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawiamy na około 1-2 godziny.
Tuż przed podaniem można odlać nadmiar zalewy.
Bardzo pyszna ta surówka, szukałam takiego przepisu
Bardzo się cieszę! 🙂
Ja ostatnio namiętnie ją przygotowują prawie do wszystkiego 🙂
Przepyszna,odkąd pierwszy raz ją zrobiłam często gości na naszym stole praktycznie pasuje do wszystkiego
Dziękuję za przepis
Zaraz po szatkowaniu, solę czerwoną kapustę. Po minimum 1 godzinie jest zdecydowanie miększa. Do surówki dodaję także orzechów. Pozdrawiam i zapraszam https://ania-gotuje.pl/przepis/najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-i-jablka/
Potwierdzam SUPER przepis surówka mniaaam
Brzmi bardzo ciekawie. Ile dni można ją trzymać w lodówce w tej zalewie?
Oj, nie odpowiem. U mnie „schodzi” w tym samym dniu. Na następny dzień również powinna być wciąż ok.
Zrobilam. Jest poprostu przepyszna! To bedzie moj ulubiony przepis na czerwona kapuste. Juz podałam dalej do mamy. Dziekuje i pozdrawiam!
Ależ to wspaniała wiadomość 🙂
Ja też ostatnio oszalałam na punkcie tej surówki i robię ją bardzo często.
Dziękuję i również pozdrawiam!
Czy musi być woda gazowane czy ma to znaczenie ??
Raz, z braku wody gazowanej, zrobiłam na zwykłej i surówka była dobra, ale czegoś jej jednak brakowało. Zdecydowanie polecam użyć gazowanej wody.
Surówka jest bardzo dobra, robię ją już kolejny raz. Szukałam takiego właśnie przepisu, prosta, szybka i ? dzięki za przepis i polecam.
Bardzo się cieszę, że surówka przypadła do gustu 🙂 Ja też często do niej wracam 🙂
Pozdrawiam.
Zrobię
Serdecznie polecam 🙂
Czy kapusta będzie miękka?
Troszkę mięknie, tak.
czy surówkę można przechowywać w słoiczku, jeśli całej sie nie spożyje, przez dłuszy czas?
Przechowywana w lodówce z pewnością wytrzyma z dnia na dzień. Niestety nigdy u mnie nie została na dłużej, więc nie potrafię odpowiedzieć jak długo można ją przechowywać bezpiecznie.
Dziękuję, Bardzo pyszna. Da sie przechować na 2 dzień przy mniejszej rodzinie. 🙂
Bardzo się cieszę. Dziękuję za wiadomość 🙂
Super smak
Surówka jest fantastyczna. Ja dodaje jeszcze trochę jabłka, cebuli i miąższ z pomarańczy lub mandarynki. Jest idealna!
Świetne dodatki 🙂