Muffinki marchewkowe

Naszła nas ostatnio ochota na muffinki marchewkowe.

Lubię ten rodzaj słodkości, bo mogę włączyć w przygotowania moje dziecko, nawet jeśli jego pomoc ma – jak w tym wypadku – polegać na przyniesieniu i wybiciu jajek, czy odmierzeniu pozostałych składników.

Na chwile obecną widzę jak moje dziecko potrzebuje przydzielenia mu jakichś zadań.

A nagrodą po skończonej pracy są pyszne muffinki z kawałkami czekolady i orzechów. Jest to też fajna opcja na przemycenie do diety jakiegoś warzywa, tutaj marchewki. Uznajmy więc, że oprócz tego, że jest pysznie, jest też odrobinę bardziej zdrowo;)

  • 4 jajka
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 200 ml oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl. drobno startej marchewki

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady
  • orzechy włoskie

Orzechy włoskie i czekoladę drobno siekamy.

Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Ubijamy na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy, zmniejszając do minimum obroty miksera. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę oraz bakalie.

Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około 20-30 minut (do suchego patyczka)

I jeszcze zdjęcia zrobione telefonem 🙂