Ciasto bakaliowo-czekoladowe

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Interesuje Cię przepis na ciasto z bakaliami? Świetnie trafiłaś/eś 🙂

Ciasto, które ostatnio miałam okazję testować, podbiło nasze podniebienia. Jest pyszne!

Co prawda, nie wiedzieć dlaczego, do zdjęcia wybrałam taki niezbyt wyględny kawałek, ale liczę, że mimo wszystko nie zraża wyglądem i spróbujecie upiec go u siebie.

Ważna uwaga – ciasto będzie się zdecydowanie łatwiej kroiło jeżeli bakalie i czekoladę pokroicie na mniejsze kawałki.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa czekoladowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajk0 + 1 żółtko
  • 200 g miękkiego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady (można zmieszać pół na pół mleczną i gorzką)
  • około 200 g bakalii (orzechy włoskie, migdały bez skórki, rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, orzechy laskowe)

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 80 m śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka wódki, rumu lub spirytusu

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy z masą jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.


Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.

Orzechy włoskie, laskowe, migdały oraz suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.


Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy jajko i żółtko, dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową, i cały czas mieszając gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy kakao oraz czekoladę i bakalie. Mieszamy.

Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem.


Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz wlewamy alkohol. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Jeżeli chcemy wierzch ciasta dodatkowo posypać posiekanymi orzechami czy migdałami, robimy to zanim polewa zastygnie.

Źródło